Symptomen van Galstenen

Wanneer de galstenen zich in de galblaas zelf bevinden, zal je hier over het algemeen weinig tot geen last van hebben. De kenmerkende symptomen van galstenen ontstaan op het moment dat een galsteen vanuit de galblaas in de galwegen terecht komt en daar klem blijft zitten.

Er is maar één echt symptoom kenmerkend voor galstenen, een zogeheten galkoliek. Dit is een hevige pijn welke ontstaat rechts bovenin de buik. Deze pijn wordt veroorzaakt door zeer heftig samentrekken van de galblaas. Hiermee probeert de galblaas de klem zittende galsteen weg te krijgen. In sommige gevallen lukt dit ook. De pijn die je hierbij voelt is zeer hevig en kan één tot soms wel vier uur aanhouden. Vaak straalt de pijn ook uit naar de rug en het gebied tussen de schouderbladen. Wat ook zeer kenmerkend is voor een galkoliek, is de drang om te bewegen. Door de hevige pijn kan je niet anders dan bewegen (neemt de pijn af wanneer je niet beweegt of wanneer je gaat liggen, gaat het vaak om iets anders dan een galkoliek). Als laatste kan je tijdens een galkoliek ook misselijk zijn en soms braken.

Belangrijk! Verwar mogelijke symptomen niet met die van galstenen

Galstenen en de bijkomende galkoliek zijn hele specifieke symptomen. Soms worden andere symptomen verward met die van wanneer je galstenen hebt. In het onderstaande overzicht zijn een aantal symptomen te vinden welke geen verband hebben met galstenen:

  • Migraine
  • Misselijkheid
  • Zure oprispingen
  • Gal bij overgeven

Zorg dat je ook altijd tijdig een arts raadpleegt wanneer je last hebt van een galkoliek. Zo kunnen verdere complicaties worden voorkomen. Lees hier meer over de behandeling van galstenen.