Galstenen voorkomen

Een echte remedie tegen galstenen is er helaas niet. Ook is niet bekend hoe en wanneer galstenen precies ontstaan. Wel zijn er enkele richtlijnen en adviezen die je kan volgen om het risico op galstenen te verkleinen.

Overgewicht

Een belangrijke rol in het ontstaan van galstenen is overgewicht. Door overgewicht produceert het lichaam een enzym wat de aanmaak van cholesterol bevorderd. Een teveel aan cholesterol in het lichaam wordt via de lever naar de galblaas afgevoerd en daar opgeslagen. Zoals ook hier is te lezen, slaat het teveel aan cholesterol in de galblaas neer in de vorm van kristallen. Deze kristallen gaan op den duur klonteren en vormen zo galstenen. Om de kans op galstenen te verkleinen, is een advies om te proberen om eventueel overtollig gewicht kwijt te raken.

Eet gezond en gevarieerd

Galstenen zijn helaas niet te voorkomen met een aangepast dieet. Wel kan het helpen om een gezond voedingspatroon te hebben. Denk bijvoorbeeld aan de schijf van vijf. Wanneer je voldoende juiste voedingstoffen binnenkrijgt via een gevarieerde voeding, zal dit de kans op galstenen in ieder geval niet vergroten.

Verdere tips

  • Dagelijks een enkel wijntje of een biertje kan helpen tegen de vorming van galstenen
  • Een lage dosis aspirine kan ook helpen tegen de vorming van galstenen. Dit komt doordat de aspirine de vloeistof in de galblaas helpt oplossen. Hierdoor is de kans kleiner dat er galstenen gevormd kunnen worden.
  • Er bestaan een preventief medicijn,¬†ursodeoxycholzuur, dit helpt om het cholesterol op te lossen.