Behandeling van Galstenen

Zoals al op de pagina van symptomen van galstenen is te lezen, hebben veel mensen zonder het te weten galstenen. Deze hoeven vaak ook niet behandeld te worden. Wanneer je echter een galkoliek meemaakt, weet je direct dat er iets mis is en zal je behandeld moeten worden. Een behandeling zal namelijk verdere complicaties voorkomen. In het kort zijn er twee mogelijkheden om de galstenen te verwijderen. Zitten deze in de galblaas zelf, dan zal de gehele galblaas worden verwijderd door middel van een operatie. Zitten de galstenen in de galwegen, worden deze verwijderd via een ERCP.

Behandeling van galstenen in de galblaas

Wanneer de galstenen zich in de galblaas bevinden, wordt de galblaas in zijn geheel verwijderd. De officiële benaming hiervoor is cholecystectomie. Vaak volstaat een kijkoperatie waarbij de chirurg drie kleine sneetjes maakt in de buik. Hierbij ben je wel onder volledige narcose. Het voordeel van deze vorm van opereren is dat vaak een dagopname of een enkele overnachting in het ziekenhuis voldoende is.

Soms kan het voorkomen dat er tijdens de operatie overgegaan moet worden tot een open ingreep. Hierbij wordt er een incisie gemaakt van een paar centimeter om zo de galblaas te kunnen verwijderen. Bij deze vorm van opereren zal je wel wat langer in het ziekenhuis moeten blijven.

Na de verwijdering van de galblaas

Mensen kunnen prima leven zonder een galblaas. Je hoeft je na de verwijdering dan ook geen zorgen te maken. Het enige waar je op moet letten is of je bepaalde soorten voedsel nog wel kan verdragen. Je kan na de verwijdering gewoon eten wat je wilt, maar blijkt dat je iets niet goed verdraagt, eet dit dan ook gewoon niet.

Behandeling van galstenen in de galwegen

Galstenen die in de galweg zitten, worden verwijderd door middel van een Endoscopische Retrograde Cholangio Pancreatografie, kortweg ERCP genoemd. Hierbij wordt je licht verdoofd en wordt er een flexibele kijkbuis voorzien van een camera met licht via de mond en maag tot in de twaalfvingerige darm gebracht. Om de galstenen goed zichtbaar te maken, wordt er een contraststof ingespoten zodat de galstenen via radiografisch beeld zichtbaar worden. Worden de galstenen op deze manier gevonden, worden ze direct verwijderd.